flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідно до конституційних засад

10 січня 2022, 10:06

Історія Липовецького районного суду черпає свої витоки ще з часів, коли Липовецькій повіт входив у склад Київської губернії і мав назву Земський суд Липовецького повіту Київської губернії. Як вже вказано вище Липовецький район змінював свої обриси і у післявоєнні роки став адміністративним центром Липовецького району, де функціонував Липовецький районний народний суд. В архіві Липовецького районного суду, який зберігся лише за післявоєнний період, найперші рішення датовані 1945 роком, тобто з цього можна зробити висновки, що після звільнення Липовця від німецьких загарбників в березні 1944 року, суд відновив свою діяльність.

Як вбачається із постановлених судових рішень, Липовецький районний народний суд до 1993 року функціонував у складі двох суддів.

Законом України «Про судоустрій України» від 07 лютого 2007 року Липовецький районний народний суд здобув статус Липовецького районного суду, що відноситься, відповідно до ст. 21 вищевказаного Закону до місцевих судів та являється судом першої інстанції.

Станом на сьогодні в Липовецькому районному суді працює 18 чоловік, з них – 3 судді ( в одного судді закінчилися повноваження), керівник апарату суду, заступник керівника апарату суду, 3 секретарі судових засідань, ст. секретар суду, консультант суду, 2 секретарі суду, головний спеціаліст з інформаційних технологій, 3 помічника судді, 1 діловод, 1 прибиральниця.

Більшість працівників апарату Липовецького районного суду становлять молоді спеціалісти, які мають відповідну освіту за фахом та постійно удосконалюють свої професійні навички та якості.

На даний час в Липовецькому районному суді здійснює правосуддя 2 професійних судді. Станом на 10 грудня 2021 року у провадженні суддів перебуває 2647 справ, з них 2220 справ надійшло протягом 2021 року. Розглянуто 2081 справа. Середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в розрахунку на одного суддю – 1324 справи, а середня кількість розглянутих справ на одного суддю – 1041 справа.

          Як вбачається з аналізу статистичних даних, що судді Липовецького районного суду, працюючи в умовах карантинних обмежень, надмірного навантаження, зменшення кількості суддів, а також розглядаючи найскладніші категорії справ, загалом забезпечили належне здійснення судочинства у кримінальних, цивільних справах та справах про адміністративні правопорушення.

       В суді впроваджені нові інформаційні технології, а саме: функціонує електронна пошта, здійснюється відправка судових рішень до Єдиного Державного реєстру судових рішень з електронним підписом судді, фіксування судових процесів здійснюється системами звукозапису та відеозапису, статистика ведеться в електронному вигляді за допомогою комп’ютерної програми діловодство «Д-3», функціонує система відеоконференцзв’язку для участі сторін у судовому процесі поза межами приміщень судів та ін. Судді та апарат Липовецького районного суду постійно удосконалюють свої професійні якості адже судова влада, як третя гілка влади в Україні спрямована на захист прав та свобод людини та громадянина, законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства та держави.

 

Старший секретар суду                                                 Олена ЗАВОДИНСЬКА