flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судовий збір у справах захисту прав споживачів

17 вересня 2020, 16:04

Судовий збір у справах

захисту прав споживачів

Відмежування справ про захист прав споживачів від інших категорій цивільних справ впливає на обов’язок позивача сплатити судовий збір.

   Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав ( ч. 3 ст. 22 Закону  України «Про захист прав споживачів»). Як відомо, Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» набрав чинності п’ять років тому – 1 вересня 2015 року.

   До цього часу п.7 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» містив норму,що від сплати судового збору звільняються державні органи, підприємства, установи, організації, громадські організації та громадяни, які звернулись у випадках, передбачених законодавством, із заявами до суду щодо захисту прав та інтересів інших осіб, а також споживачі – за позовами, що пов’язані з порушенням їхніх прав.

  Із 1 вересня 015 року Закон України «Про судовий збір» уже не містить норму про те, що від сплати судового збору звільняються споживачі – за позовами, що пов’язані з порушенням їхніх прав. Є приклади судових рішень, коли суд першої інстанції залишає позовну заяву споживача без розгляду у зв’язку з несплатою судового збору, а суд апеляційної інстанції не погоджується з таким рішенням суду першої інстанції та звільняє споживача від сплати судового збору.

   Відповідно до Постанови Верховного Суду України від 21 березня 2018 року, у ст. 5 Закону України «Про судовий збір» визначено перелік пільг щодо сплати судового збору,  ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» дає правові підстави зробити висновок про те, що сама по собі відсутність такої категорії осіб у переліку осіб, які мають пільги щодо сплати судового збору, встановленому ст. 3 Закону України « Про судовий збір» , не може безумовно означати те, що споживачі такої пільги не мають, оскільки така пільга встановлена спеціальним законом, який  гарантує  реалізацію та захист прав споживачів.

   Разом із тим відмежування справ про захист прав споживачів від інших категорій цивільних справ впливає на обов’язок сплатити судовий збір позивачем і вирішується окремо в кожному випадку залежно від обставин справи на розсуд суду.