flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як запобігти та протидіяти домашньому насильству в сім’ї

17 вересня 2020, 16:00

Як запобігти та протидіяти домашньому насильству в сім’ї.

      Проблема домашнього насильства в сім’ї залишається актуальною у сьогоденні, оскільки є одним з проявів порушення прав та законних інтересів громадян.

       Довгий час питанню насильства в сім’ї в Україні приділялось не достатньо уваги. Хоча за статистикою, щороку понад 600 жінок в Україні гинуть в результаті домашнього насильства, 70% жінок зазнають різних форм знущань і принижень. 

       Для подолання цієї суспільної проблеми Верховною Радою України 07 грудня 2017 року було прийнято Закон України  « Про запобігання та протидію домашньому насильству», який набув чинності з 07 січня 2018 року.

        Так, домашнім насильством є акти фізичного, сексуального, психологічного та економічного насильства, вчинені між родичами, колишнім чи теперішнім подружжям, чи людьми, які разом живуть, чи жили.

        Під фізичним насильством слід розуміти заподіяння тілесних ушкоджень, незаконне позбавлення волі, мордування, залишення в небезпеці, ненадання допомоги, заподіяння смерті. Сексуальне насильство – будь які дії сексуального характеру, вчинене без згоди особи. Психологічне насильство – словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, що спричиняють невпевненість, нездатність захистити себе, шкоду психічному здоров’ю. Економічним насильством є умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, заборона працювати, примушування до праці, заборона навчатися.

       Що ж робити, якщо ви стали жертвою або свідком домашнього насильства?

        У разі вчинення будь - якого виду домашнього насильства особа може звернутись із заявою до органів поліції, виконавчих комітетів сільських та селищних рад, органів опіки і піклування, навчальних закладів (якщо постраждалі діти), установ охорони здоров’я або звернутись за безкоштовною правовою допомогою за телефоном 0800-213-103.

         Також постраждалі особи мають право отримати допомогу звернувшись до цілодобової національної «гарячої лінії» 116-123 для отримання консультацій та безкоштовної юридичної допомоги.

          Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» розширено відповідальність осіб, які його вчинили, а також є значним кроком вперед та покликаний зменшити кількість вчинення такого роду правопорушень.

          Не мовчи – захисти свої права.

 

     Консультант суду     О. А. Попроцька.