flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запущена система відеоконференцзв’язку для участі сторін у судовому процесі поза межами приміщень судів

29 квітня 2020, 10:46

        У ситуації, що склалась у зв’язку з установленням на всій території України карантину з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби (COVID-19), спричиненої коронавірусом, одним з важливих завдань стало забезпечення гарантованого Конституцією України права громадян України на захист їх інтересів в суді.

      Законодавцем терміново були внесені відповідні зміни до процесуальних кодексів, а Державна судова адміністрація України невідкладно вжила заходів щодо впровадження окремої підсистеми відеоконференцзв’язку в адміністративному, цивільному та господарському процесі, яка б надала можливість учасникам брати участь у судових засіданнях у режимі відеоконференції, знаходячись поза межами приміщень судів.

      9 квітня 2020 року ця система введена в експлуатацію, а учасники судових процесів уже можуть звертатись із заявами про участь у засіданнях у режимі відеоконференції.

      Учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою.

    У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому, в своїй заяві про участь у судовому засіданні учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

      Рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, що не має електронного підпису, а також рішення про обрання Системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа.

      Учасники судового процесу беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі, у порядку, встановленому процесуальним законодавством.

Інформація про проведення судового засідання в режимі відеоконференції розміщується на офіційному веб-порталі судової влади України.

         Ризики технічної неможливості участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку  тощо несе учасник справи, який подав заяву.

                                  Секретар судового засідання     С. І. Белінська.