flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо подання доказів до суду

13 вересня 2019, 10:30

Щодо подання доказів до суду

 Особливістю цивільного процесуального законодавства є те, що основний масив реалізації прав припадає на стадію, яка передує підготовчому судовому засіданню (зокрема, під час подання заяв по суті справи), та безпосередньо на ньому. Адже саме на цьому етапі Цивільний процесуальний кодекс України (ЦПК) зобов’язує сторони подати клопотання, заявлення яких пізніше не допускається.

Так, позивач повинен надати докази разом із позовною заявою. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, надають їх разом із відзивом або письмовими поясненнями. Якщо доказ не може бути наданий у встановлений законом строк з поважних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд, у разі визнання таких причин поважними суд може встановити для його подання додатковий строк. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Також, слід згадати, що копії доказів заздалегідь надсилаються або надаються іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги докази у разі відсутності підтвердження надіслання їх іншим учасникам. Сторона позбавлена обов’язку заздалегідь надсилати докази, якщо вони є у відповідного учасника, подані до суду в електронній формі або є публічно доступними.

Докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено ЦПК, подаються через канцелярію суду або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи.

У разі неможливості самостійно надати докази учасник справи, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане разом з поданням заяви по суті справи, відзивом або письмовими поясненнями. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

 

Вероніка Мельник,

секретар судового засідання

Липовецького районного суду Вінницької області