flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Встановлення батьківства у судовому порядку і стягнення аліментів

27 червня 2019, 10:07

ВСТАНОВЛЕННЯ БАТЬКІВСТВА-

У СУДОВОМУ ПОРЯДКУ І СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ

  Хто може звертатися до суду з позовною заявою про встановлення батьківства:

  • жінка яка на момент народження дитини не перебуває в зареєстрованому шлюбі, а батько дитини відмовляється подавати спільну заяву про визнання батьківства, і запис про батька дитини зроблено на прізвище матері, а ім’я по батькові за її бажанням;
  • чоловік, який вважає себе батьком дитини;
  • сама дитина по досягненню вісімнадцятирічного віку, опікуни або піклувальники, особи які містять і виховують дітей.

    Але найчастіше до даної позовної заяви до суду звертається саме мати дитини, з метою захисту прав інтересів своєї дитини на аліменти і на відновлення родинних ( юридичних) відносин з біологічним батьком.

     Деякі матусі при звернені до суду відразу ставлять в позовній заяві дві вимоги: встановлення батьківства і стягнення аліментів. Як показує практика,заява вимог про стягнення аліментів прискорює судовий розгляд справи. Суть у чому – відповідач знаючи, що заборгованість по аліментах нараховується з моменту реєстрації позовної заяви в суді, не хоче збирати борги з аліментів і « не ухиляється» від участі в судовому засіданні ( проведені експертизи). Якщо ж аліментних вимог у справі немає, відповідач всіма силами намагається відтягнути момент визнання батьківства судом ( прогулює судові засідання, хворіє, їде у відрядження і т.д.).

     Головною підставою для визнання батьківства є експертиза ( генетична дактилоскопія), висновок експерта є основним доказом по справі, але оцінюється судом разом з іншими обставинами: спільне проживання, виховання, утримання дитини.

    Також з позовом про визнання батьківства, має звернутися до суду, і чоловік, який вважає себе батьком дитини. Найчастіше буває ситуація коли після народження дитини жінка вирішує отримувати соціальні гарантії « як мати одинак» і відмовляється у відділі реєстрації актів цивільного стану подавати заяву про визнання батьківства. На практиці такі позовні заяви зустрічаються рідко, але все, же мають місце бути.

   Ще рідше позовну заяву про встановлення батьківства подають опікуни, піклувальники або особи які займаються вихованням дітей.

     Увага! Термін позовної давності для даної категорії справ не застосовується.

     Результатом звернення до суду є рішення суду про встановлення батьківства, на підставі якого вносяться зміни до актового запису про народження дитини, і  видається нове свідоцтво про народження. Якщо заявлені позовні вимоги про аліменти видається  виконавчий лист про стягнення аліментів.