flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЯКЩО ПОТРІБНЕ СВІДОЦТВО

26 червня 2018, 15:12

 ЯКЩО ПОТРІБНЕ СВІДОЦТВО

Для отримання свідоцтва про смерть особи, яка померла на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України ( АР Крим, м. Севастополь та окремі райони Луганської та Донецької областей), необхідно:

  • подати до будь – якого суду ( за межами такої території незалежно від місця проживання заявника) заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, а разом з нею – незалежні докази.

   Судовий збір за подання таких заяв до суду не справляється відповідно до п.21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

   Заява подається родичами померлого або їх представником, і в ній повинно бути зазначено:

  • Який факт заявник просить встановити та з якою метою;
  • виклад доказів, що підтверджують факт смерті ( доказами у справі можуть бути пояснення заявників, свідків, письмові докази, речові докази, зокрема звуко – і відеозаписи, висновки експертів);

   Така справа розглядається судом невідкладно з моменту надходження  відповідної заяви.

   За результатами розгляду заяви суд постановляє рішення про встановлення факту смерті особи або ( у разі неналежної форми заяви  або відсутності вказаних у заяві документів ) про повернення заяви,  або ( у разі недостатніх доказів) про відмову. Суд має роз’яснити порядок оскарження рішення та невідкладно видати копію рішення заявнику ( у разі відсутності заявника під час проголошення рішення копію рішення про встановлення факту смерті суд надсилає до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем постановлення рішення для державнної реєстрації смерті).

   Для отримання свідоцтва про смерть особа подає до будь – якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану копію рішення суду про встановлення відповідного факту та паспорт громадянина України.

  ВАЖЛИВО!

  У разі посилання на свідчення свідків заявник повинен переконатись, що вони можуть з’явитись до суду у день подання заяви про встановлення факту.

   До заяви додаються докази, що підтверджують викладені у заяві обставини, довідка про неможливість одержання документів.