flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обов’язок батьків – утримання дітей.

01 жовтня 2020, 11:11

Обов’язок  батьків – утримання дітей.

   Одним із найголовніших та найважливіших обов’язків батьків є моральне виховання і матеріальне утримання дитини.

  Основну відповідальність за забезпечення якнайкращих інтересів дитини несуть батьки або інші особи, які її виховують. Кожна та кА особа повинна діяти добросовісно.

   У Декларації прав дитини зазначено, що дитина внаслідок її фізичної і розумової незрілості потребує соціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист і до, і після народження. Тому дитині слід забезпечити спеціальний захист і надати  можливості та сприятливі умови для нормального фізичного, розумового, морального, духовного й соціального розвитку в умовах свободи і гідності.

  Діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони в шлюбі чи поза ним.

   Отже, батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей і непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги. Цей обов’язок закріплений в статтях 51 та 52 Конституції України, статтях 180-201 Сімейного кодексу України.

  20 липня 2006 року Україна приєдналась до Конвенції про стягнення аліментів за кордоном. Ця Конвенція дозволяє не лише визнати та виконати рішення суду України на територіях держав – сторін Конвенції, а й на підставі поданих документів ухвалити рішення про стягнення аліментів у цих державах.

    Але, на жаль, прийняття судового рішення ще не означає його реального та своєчасного виконання. Одні вважають, що аліменти – це необхідність, і без них неможливо виростити дитину; інші виступають проти такого обов’язку, сприймаючи аліментні зобов’язання яке помсту колишньої дружини  або чоловіка за невдале сімейне життя.

    Злісне ухилення від сплати аліментів становить склад злочину, передбачений статтею 164 Кримінального кодексу України.

    Норми статті 190 Сімейного кодексу України передбачають, що той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти    для дитину у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно ( житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).   Такий договір нотаріально посвідчується.

    Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення із сплати аліментів», встановлюється тимчасове обмеження осіб, які ухиляються від сплати аліментів, у праві виїзду за межі України, тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами; користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю; полювання, а також передбачається новий вид адміністративних стягнень – суспільно корисні роботи.

   Діти – це наше майбутнє! І від того,який внесок ми зробимо в їх розвиток та виховання, таке майбутнє вони будуть створювати.